Tutorial #1 Cara membina hidden shoutbox di tepi blog

Posted by: Eyfa Zalifa





Hari nie aku nak bagi tutorial first aku..First time buat tuto,so lau ada silap,jangan teragak-agak bagitahu yeActually,ramai dah tau cara nak buat hidden shoutbox kan?Takpelah,kita start dengan yang ringan-rinagn dulu...Ok,tak nak waste time..Jom start..ready?1,2,3 go..!!

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Edit Layout => Add A Gadget. Seterusnya klik pada HTML/Javascript..


Copy code kat bawah ni pada notepad..*Tulisan berwarna biru gantikan dengan code shoutbox korang..












<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:100px;
width:30px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/SzzN08B1K5I/AAAAAAAAA0U/QT4rY6-FhI8/s320/tabs.png') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #666666;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 30-w) : moveGB(20-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()">   </div>
<div class="gbcontent">
Masukkan kod Shout Box di sini
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>




Langkah 3

Code code yang anda copy pada notepad tu (code kat ats nie)pada html/javascript..
Akhir sekali klik Save dan jika anda berpuas hati dengan hasilnya, tinggalkan comment.


Ada satu lagi cara..


1)Korang log in dashboard=>edit layout=>add a gadget=>html/javascript


2)Copy code di bawah ini pada html/javascript tadi..Jangan save dulu!!


3)Gantikan ''masukkan code shoutbox di sini'' dengan code shoutbox korang..


4)Click 'Save' dan lihatlah hasilnya.


Good luck n selamat mencuba..apa apa soalan sila tinggalkan comment



0 doakan Eyfa Zalifa:

Post a Comment

TERIMA KASIH KERANA KOMEN YA :)Really appreciate it..

Footprint sini:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

WHATEVER I THINK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei