Tutorial #8 Print Screen guna PAINT dan PHOTOSCAPE

Posted by: Eyfa Zalifa
Sebenarnya ada 2 cara nak print screen nie..Yang aku tahu guna Paint dan kedua guna Photoscape.
Aku lebih suka guna Photoscape.Senang sikit.Tapi ada yang prefer Paint..Suka hati korang lah nak yang mana..Tapi aku bagi tuto untuk kedua-duanya.

Print Screen Guna PAINT

1)Korang bukalah gambar yang korang nak print screen tu.

2)Tekan CTRL dan Print Screen serentak.


 3)Buka Paint.Then korang RIGHT CLICK pada mouse dan tekan PASTE.

4)Kalau nak boleh crop.Kalau tak nak tak payah.Tekan SAVE terus yee!!Kalau nak tengok gambar tu terus buka picture,then print screen korang akan muncul.Faham tak sayang?

Print Screen Guna PHOTOSCAPE


1)Make sure dah ada photoscape ya sayang?Tak ada?Download..Okey,kat depan Photoscape tu korang tekan Screen Capture.Untuk rujukan tengok bawah nie..


2)Bila korang click Screen Capture,ada satu kotak akan muncul..Contoh kat bawah nie..



3)Lepas tu korang boleh pilih sama ada nak capture FULL SCREEN/WINDOW/REGION..Tapi aku rasa baik korang pilih Full Screen senang sikit..Kalau pilih Region,korang boleh Pilih yang mana korang nak capture dengan cara crop rectangle..

4)Click lah mana satu..Nak Full screen ke apa ke..Then korang tekan capture lepas pilih.Pastu korang pergilah kat mana korang nak print screen..Kotak tu akan muncul sekali.Contoh:



 

5)Lepas korang dah click capture.Akan ada bunyi bip..Means tengah capturing.Lepas dah.Korang tak payah buat apa-apa dia akan muncul sendiri kat Editor ok..Then,korang faham jelah kan..Nak watermark ke nak crop ke.Okey?Ada faham?Penat tahu buat tuto nie..Jangan senang2 copy..Kalau nak copy paste bagitahu dulu..*macamlah ada yang nak copy*


Okey,siap!Leave your comment tanda menghargai..hehe:)

4 doakan Eyfa Zalifa:

miss miera on 23/6/11 10:07 PM said...

slaloo jgk miera wat gini ... heee :))
easy kan

LittLeMyRashMaLLoW on 24/6/11 1:39 AM said...

terima kasih !
sangat membantu =)

||aLeaSaRa|| on 24/6/11 7:29 AM said...

hye sis!slm perkenalan dr geng bloglist bro BA.kite ada photoscape tapi tak gunakan utk printscree,just utk edit foto2 je he3.kite suka guna gadwin printscreen...mmg simple dimple.tq 4 this tuto blh kite try...

karut marut inche hlovate on 24/6/11 12:00 PM said...

sangat berguna untuk buat report LI ni :)

Post a Comment

TERIMA KASIH KERANA KOMEN YA :)Really appreciate it..

Footprint sini:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

WHATEVER I THINK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei