Review Blog Kedua:Segmen Diari Ramadan Anda

Posted by: Eyfa Zalifa 0 doakan Eyfa Zalifa


Assalamualaikum dan selamat sejahtera..Kita bertemu kembali dalam rancangan Review Blog:Segmen Diari Ramadan Anda!*cehh,,ingat nie tv show ke?*

Okey,tanpa mencarut lagi,salah seorang yang terpilih untuk blognya direview adalah...?Eva Natasha!Waooww..Nama cam nama artis..hehe:)

Apa yang dapat aku review adalah..NOTHING!Blog sis dah perfect dah rasanya..Simple,Ringan,Cute:)Yang saya nak suggest,sis tak perlu letak widget yang tak perlu..Contohnya,jam.Jam kat desktop dah ada kan?Kat hujung sekali,on the right bottom side..You know what?Benda nie boleh buatkan blog kita menjadi berat..But sis nak guna jugak pun boleh..Gunalah Dropdown menu tu..Yang namanya jQuery Accordion Drop down menu .Kalau nak,ini link tutorial nya:) CLICK SINI

Sis boleh pasang feedjit sis,jam,shoutbox,pengenalan(owner blog),email or whatever..Benda nie lagi class sikit..Nampak menarik,cantik..Contoh tab nie leh tengok kat link yang saya bagi tu ek..

Lagi satu,nak suggest,kalau sis nak,sis boleh pasang background yang cantik2,kalau minat pink,ada banyak background lawa2..Minta colour lain,pun boleh ..ada Background lelawa..Nak tahu?Sis silakan ke sini:Sini

Kat ctu bukan sahaja ada widget yang lawa,banyak lah!Can't describe :)

Itu sahaja sis:) One more,sis nie memang nature care macam lain n macam sayalah:)heheheh..Bagus jugak kalau pasang online-leaf tu(Energy Save Mode)..Kita kena sama-sama save our Earth..:)

Apa apa pun,Zalifa nak minta maaf dari sis kalau tergoreskan hati sis tanpa sedar ya..Maaf ya sis:)Teruskan blogging..:)Salam sayang..Once again!Maaf ya..N korang yang tengah intai nie,silakan ke blog sis nie..Jom!


Review Blog:Segmen Diari Ramadan Anda

Posted by: Eyfa Zalifa 1 doakan Eyfa Zalifa
Assalamualaikum..

Fes..Nak ucapkan terima kasih kat all friends yang join my uninteresting segment..And ya..Feeling a bit ashamed..Sorry sangat-sangat coz i was too late to review the Lucky Awesome Blogs..Sorry sesangat dears...As i said..Aku akan review 3 blog bertuah..ceh..ditekankan..bertuah..haha! 
 Malam nie satu dulu..Kena banyak pikir o..kena tengok itu blog semua apa macam..


Beliau dikenali sebagai Qisatulhayati or Intan?Khulda?Find out yourself dear..Memang best kalau kita selidik-selidik nie:)
Okey..review bermula..Jangan marah ek..aku review cara terbaik ek..tanpa melukakan hati mana-mana pihak:)

1.Background kebiasaannya menarik pelawat blog..Background juga menyebabkan blog kita ceria:)Rasanya background blog nie agak dull..Saya cadangkan agar menukar kepada background yang lebih ceria..Boleh dapatkan pelbagai background yang lawa,ceria dan best lah..Kat SINI
Kalau ada link lain pun boleh..:)

2.Kalau sidebar agak sempit sure orang tak tengok punyer..Apa kata sis...letak blog archive tu dalam scroll bar?Tutorial ada kat sini:Sis Farah
Ini dapat jimatkan space,nampak kemas.Dulu saya pun takde scroll bar..Pastu ada yang tegur letaklah dalam scroll bar..so,saya pun ikutlah..Thanks yang menegur..Yelah kan,,kita kena tahu apa pendapat orang pasal blog kita..


3.Rasanya calendar dan pageview tak perlu :)Kalau nak jugak boleh sis..sis letak dalam tab yang bila cursor sentuh je,jatuh..so leh nampak dia punya widget..jimat space sikit..nampak cantik jugak..Saya baru buat speedtest blog sis..nak tahu apa yang perlu dikurangkan supaya blog menjadi ringan..Sis Intan or Khulda leh try semua cadangan lau suka:)Or Qisatulhayati?Hehe..as I said,Find out yourself..Aku dah tahu dah apa nama beliau..Korang plak try lah find out..

#
 Domain nameSizeLoad TimeAverage Speed per KB
1qisatulhayati.blogspot.com/101.49 KB1.09 seconds0.01 seconds

Blog sis takdelah berta mana pun..Kalau sis buang widget tu,mesti 90 lebih je..


Alhamdulillah!Selesai sudaa..Sis jangan marah tahu dengan semua teguran tu..Saya cadangkan je..Sis lah yang menentukan nak ke tak nak..Lagipun sis kan baru lagi dalam dunia nie..Eh bukan dunia apa!Dunia blogging....Maaf ya kalau mulut terlaser ke terguriskan hati ke..terlanjur kata ke...

Lepas nie nak review satu lagi..saper yg bertuah tu?Wait and see.Kalau nak ceriakan lagi,sis boleh letak cursor menarik gak..Tuto ada kat blog Sis Farah..Dah 100 lebih dah tuto beliau..Ah sudahhh..kang tak tdo plak bila kau dah start blogging nie..Entry pun panjang..Orang pun bosan..Ye tak?Hehe.

Assalamualaikum..


Tips Dapatkan Result Cemerlang UPSR(PMR pun boleh)*BERKESAN**LEBIH DARI 10 TIPS*

Posted by: Eyfa Zalifa 0 doakan Eyfa Zalifa
Assalamualaikum..Dah lama kan tak update blog..Entahlah.Tak ada idea nak cakap apa.Tapi apa pun..Aku nak ucapkan best of luck to all UPSR candidates..Moga2 korang study smart.Time nie lah baca nota,buat latihan.Guess aku dapat result apa time UPSR dulu?

Berkat doa ibu bapa,usaha sendiri..berjaya jugak dapatkan (..A)So baik korang semua yang nak duduki UPSR nie mintak restu parents.Jangan malu2..Jangan ingat buang tabiat ke apa ke..Restu tu penting..

And then time last minute nie baca doa banyak-2.

Tengok and jawab soalan-soalah tahun2 lepas.

Time hari Ahad,Isnin,Selasa bangun awal-awal..Around 3.30..Time tu baca nota..Pegi sekolah bila sampai,takde keje,baca nota,buat latihan.Jangan malas-2.And ya!Time sebelum nak masuk dewan peperiksaan tu,salam guru2..Semua yang pernah ajar atau x pernah.Macam aku dulu ngan lain2 semua salam cikgu2.Cikgu2 berbaris..Rindu saat tu..

Bila baca soalan,baca 2-3 kali.Kalau senang,jangan terus jawab dengan tengok pilihan jawapan yang betul tu je.Tengok pilihan lain.Mana tahu ada yang lebih sesuai.

Bila dapat kertas tu,kat belakang tu tulis apa yang korang ingat/telah hafal.Takut lupa kan..Tulis je.Tak salah.Tulis je formula/apa2 lah yang patut ingat.

Jangan lupa solat hajat sebelum dan selepas exam.Ingat!Jangan main-main time tengah jawab.Jawab elok-elok.Kita kena dapatkan result bagus untuk diri dan keluarga.Korang jugak yang senang.Percayalah.Jangan tinggalkan benda nie.

Baca Yassin,bawak air yassin tu pergi sekolah.Then minum dan selawat serta doakan untuk dapat result cemerlang sebelum masuk dewan peperiksaan.

Kalau nak advance,wish good luck kat kawan2 lain dan doakan diorang jugak.Kalau hati kita baik,kita harapkan kebaikan orang,insyaAllah kita pun akan dapat kebaikan yang berganda.

Alat tulis jangan lupalah.Check dulu semua barang-2.Janagn dok letak je pensil box dalam beg tanpa check.Bawa pensil lebih dari 3 batang kalau boleh.Semua kasi sharp dulu.Kang terkial-kial nak sharp,time exam.masa pun lalu..Ingat..!!Pastikan ada encil,pemadam,pembaris dan pengasah pensil.

Selain itu,kalau ada apa-apa soalan yang nak tanya kat cikgu,yang tak paham,tanya je.Tak kisahlah cikgu tu garang macam mana pun.Korang kena tanya jugak untuk kebaikan diri korang.Jangan malu.jangan segan.Jangan nak takut.Korang masih ada peluang walaupun sedikit masa.Walaupun kena tanya 50 soalan pun.TANYA JE.Rugi kalau tak tanya.Mana tahu kalau korang tak tanya,soalan tu keluar.Kita tak tahu nasib..

Rasanya itu sahaja.Kalau ada lagi,aku akan tambah.

Relax..Jangan stress..Doakan terbaik.Usaha pun penting.Jangan malas2..Kalau ikut tips tu,InsyaAllah korang akan berjaya..Usaha pun penting ek..Kalau usaha,tapi x dapat,jangan putus asa..Ingat sahaja bukan rezeki.Jadikan pengajaran..Maybe mana tau time PMR/SPM/STPM korang dapat result cemerlang?

So,ikut tips akak nie..Jangan tinggalkan semua tu.Akak dulu ikut..Ada yang tertinggal kowt,tapi yang main,yang berkesan x tinggal.

Akak doakan semua adik-adik dapat keputusan yang cemerlang dan baik.Moga-moga Allah memberi adik-adik semua yang telah mengikuti tips di atas dan usaha yang gigih berjaya dengan cemerlang.

Bila dah berjaya jangan lupa ucap terima kasih kat cikgu2.Ibu bapa jangan lupalah.Jangan sombong2 ya sayang.Pelajaran kat sekolah Menengah lagi susah dik..So time cuti sekolah bulan 12 tu baca pasal form 1.Form 1 penting ek adik-adik.Atau mintak kakak abang ajar.Atau sulung,kalau ada duit...tuition je form 1 punya kalau umo baru 12..boleh ya..

Kalau nak jimat,tak nak susahkan parents,belajar sendiri kat rumah..

Akak nie pun jangan lupalah..hehe:)

Wartawan Di Somalia yang 'sudah tiada'..Sayu hati..

Posted by: Eyfa Zalifa 5 doakan Eyfa Zalifa
Jom tengok gambar-gambar arwah..

MALANG TAK BERBAU... foto Noramfaizul yang dirakam rakan media, Bani Amin Ahmad Zabidi, di Mogadishu pada pagi kelmarin, beberapa jam sebelum dia maut dalam insiden tembakan ketika perjalanan pulang ke hotel penginapan.

MERAKAM..Arwah sempat  bergambar di lokasi 'BLACK HAWK'


MOGADISHU: “Sebelum membuat liputan di kem penempatan berkenaan, kami berdua sempat bergambar di lokasi ‘Black Hawk (helikopter) down’ ditembak jatuh, selepas arwah beriya-iya mengajak bergambar di situ kerana katanya, entah bila kami akan dapat datang ke Somalia lagi,” kata Aji Siregar Mazlan, 26, jurukamera TV3 yang cedera dalam insiden yang turut meragut nyawa jurukamera Bernama TV, Noramfaizul Mohd Nor, 41, di sini, jam 10.30 malam, kelmarin.



PILU..Mayat arwah ketika ditembak..

Beliau dan arwah terkena tembakan dalam perjalanan pulang ke hotel penginapan selepas selesai membuat liputan Misi Bantuan Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia di sebuah kem penempatan rakyat Somalia, jam 5.30 petang (waktu Somalia).




Menurutnya, ketika kejadian, dia dan arwah serta lapan lagi rakan media yang tinggal di hotel berasingan dengan 47 lagi anggota misi menaiki dua kenderaan untuk pulang ke tempat penginapan dan bersiap sebelum dijadualkan bertemu Presiden Somalia (Sharif Ahmed) pada jam 9 malam.





Mayat arwah terbaring kaku..


Menceritakan tragedi itu, Aji berkata dia dan arwah duduk di bahagian belakang sebuah kenderaan pacuan empat roda bersama empat lagi rakan media daripada TV3, Bernama TV dan ntv7, manakala empat kakitangan RTM menaiki kenderaan lain di depan, bersama kumpulan keselamatan.




Katanya, tembakan berlaku sebaik kenderaan membelok ke laluan masuk hotel dan mereka semua panik serta pemandu cuba memecut masuk tetapi ada halangan berikutan hotel itu mempunyai dua pagar kawalan keselamatan.

TEMBUS CERMIN... kenderaan dinaiki Noramfaizul yang ditembak, kelmarin.
Kereta yang dinaiki arwah..

“Selepas berjaya masuk, beberapa orang di situ cuba memberi rawatan, namun gagal menyelamatkan nyawa Abang Faizul. Syukur saya hanya terkena serpihan tembakan yang mengorbankan arwah, jika tidak Tuhan saja yang tahu nasib saya.





Arwah masih bernyawa selepas terkena tembakan, dia hanya mengerang kesakitan dan tidak mampu berkata apa-apa walaupun berkali-kali saya memanggil namanya,” katanya.


Aji berkata, ketika kejadian, dia mendengar satu tembakan sebelum berasa panas di lengan kanannya dan sebaik memeriksa mendapati lengannya luka seperti kesan terbakar.



Aji yang cedera di bahagian tangan kanan..


"Saya kemudian menepuk peha arwah yang duduk di kanan saya untuk memberitahu perkara itu,namun arwah hanya diam dan sejurus itu juga kepalanya terlentok ke bahu saya.



“Ketika itu saya baru sedar arwah turut terkena tembakan dan saya nampak bahunya berlubang serta darah mula keluar dengan banyak,” katanya yang masih terkejut dengan tragedi itu.

Jenazah arwah bersama 54 lagi anggota misi bantuan, termasuk tiga wakil media daripada The New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP), dibawa pulang ke tanah air menaiki pesawat C130 Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dan dijadualkan tiba di Subang, hari ini.



Seramai 55 rakyat Malaysia, termasuk wakil media, berada di Mogadishu bagi menghulurkan bantuan makanan dan perubatan bagi rakyat Somalia yang menderita kebuluran.

Arwah antara 17 wakil media yang turut serta dalam misi berkenaan.




Ibu dan isteri serta anak arwah yang pilu dan sedih atas kematian arwah..




Kesian kan..Dah takdir..Takziah buat keluarga arwah..Kita redhakan sahaja pemergiannya
Moga-moga rohnya ditempatkan di kalangan orang yang beriman..dan rohnya dicuucri rahmat..Al Fatihah...AMIN..

Wah!Blogger Dashboard dah diupdate !Jom tengok.

Posted by: Eyfa Zalifa 2 doakan Eyfa Zalifa
Eh!Baru aku perasan tadi..Blogger dah update ya?Wah!Makin maju..hehe..Better korang baca entry aku nie..Penat tau buat..Hehe..Gurau.Actually thats the truth:P Korang suka dashboard lama or baru?Decide.

Yang nie lawa..ok..senang nak tengok post orang..macam yang lama kalau bila pergi kat post blogger2 lain,tak dapat tengok sepenuhnya kan?..ok.wait.tengok bawah nie..



Nampak tak arrow tu?Ok..Biasa post kat dashboard lama kita macam tu kan?
Tak nampak entry yang sepenuhnya kan..?Haaa..Korang tengok kat bawah nie plak..


Arrow pink tu maksudnyer entry blogger yang korang follow....We can see half of their entries here..So,boleh pilih nak tengok entry mana yang menarik..Half dah boleh tengok dah..Isn't that better?Yang arrow kuning tu maksudnya tajuk.Tajuk entry blogger..Bukan lagi colour biru but dah jadi hitam..The title ok.:P

So,aku dah malas nak taip pepanjang.Nak tahu,silakan.Korang ke dashboard lama korang sekarang.Click "Try the updated Blogger interface"..Benda tu kat sebelah kanan dashboard..atas languange..Yang tak faham sila tengok pic di bawah..


Ok?Kalau korang tak nak pakai yang baru dah,rindu kat lama punya,korang tekan macam kat bawah..



Tekan kotak yang arrow tu arahkan..Kotak tu aku buat eh..Kang korang ingat apasal plak korang takde..hehe:)Sajer wat lawak bodo..

Okey,tu je..Aku rasa yang lama pun ok..yang baru pun ok..Yang baru  dia macam nie..

Korang boleh pilih Overview,Pages,Comments semua,Statistik,Earnings,Layout,Template Korang ngan Settings..Senang ma nie macam..Kat lama pun ada..Sukatilah!Haiyya!Haha!Yang sebelah pensil oren tu,ada yang macam paper kan?Colour hitam kan?Itu posts list..


Jom tengok..Buat perbandingan..

OLD DASHBOARD


NEW DASHBOARD


Yang mana korang prefer?

Okey,malas sudaa...MAU SKODENG BLOG LAIN:p
b4 that,Selamat Hari Raya!Maaf zahir dan batin:)




Footprint sini:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

WHATEVER I THINK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei