Tips Dapatkan Result Cemerlang UPSR(PMR pun boleh)*BERKESAN**LEBIH DARI 10 TIPS*

Posted by: Eyfa Zalifa
Assalamualaikum..Dah lama kan tak update blog..Entahlah.Tak ada idea nak cakap apa.Tapi apa pun..Aku nak ucapkan best of luck to all UPSR candidates..Moga2 korang study smart.Time nie lah baca nota,buat latihan.Guess aku dapat result apa time UPSR dulu?

Berkat doa ibu bapa,usaha sendiri..berjaya jugak dapatkan (..A)So baik korang semua yang nak duduki UPSR nie mintak restu parents.Jangan malu2..Jangan ingat buang tabiat ke apa ke..Restu tu penting..

And then time last minute nie baca doa banyak-2.

Tengok and jawab soalan-soalah tahun2 lepas.

Time hari Ahad,Isnin,Selasa bangun awal-awal..Around 3.30..Time tu baca nota..Pegi sekolah bila sampai,takde keje,baca nota,buat latihan.Jangan malas-2.And ya!Time sebelum nak masuk dewan peperiksaan tu,salam guru2..Semua yang pernah ajar atau x pernah.Macam aku dulu ngan lain2 semua salam cikgu2.Cikgu2 berbaris..Rindu saat tu..

Bila baca soalan,baca 2-3 kali.Kalau senang,jangan terus jawab dengan tengok pilihan jawapan yang betul tu je.Tengok pilihan lain.Mana tahu ada yang lebih sesuai.

Bila dapat kertas tu,kat belakang tu tulis apa yang korang ingat/telah hafal.Takut lupa kan..Tulis je.Tak salah.Tulis je formula/apa2 lah yang patut ingat.

Jangan lupa solat hajat sebelum dan selepas exam.Ingat!Jangan main-main time tengah jawab.Jawab elok-elok.Kita kena dapatkan result bagus untuk diri dan keluarga.Korang jugak yang senang.Percayalah.Jangan tinggalkan benda nie.

Baca Yassin,bawak air yassin tu pergi sekolah.Then minum dan selawat serta doakan untuk dapat result cemerlang sebelum masuk dewan peperiksaan.

Kalau nak advance,wish good luck kat kawan2 lain dan doakan diorang jugak.Kalau hati kita baik,kita harapkan kebaikan orang,insyaAllah kita pun akan dapat kebaikan yang berganda.

Alat tulis jangan lupalah.Check dulu semua barang-2.Janagn dok letak je pensil box dalam beg tanpa check.Bawa pensil lebih dari 3 batang kalau boleh.Semua kasi sharp dulu.Kang terkial-kial nak sharp,time exam.masa pun lalu..Ingat..!!Pastikan ada encil,pemadam,pembaris dan pengasah pensil.

Selain itu,kalau ada apa-apa soalan yang nak tanya kat cikgu,yang tak paham,tanya je.Tak kisahlah cikgu tu garang macam mana pun.Korang kena tanya jugak untuk kebaikan diri korang.Jangan malu.jangan segan.Jangan nak takut.Korang masih ada peluang walaupun sedikit masa.Walaupun kena tanya 50 soalan pun.TANYA JE.Rugi kalau tak tanya.Mana tahu kalau korang tak tanya,soalan tu keluar.Kita tak tahu nasib..

Rasanya itu sahaja.Kalau ada lagi,aku akan tambah.

Relax..Jangan stress..Doakan terbaik.Usaha pun penting.Jangan malas2..Kalau ikut tips tu,InsyaAllah korang akan berjaya..Usaha pun penting ek..Kalau usaha,tapi x dapat,jangan putus asa..Ingat sahaja bukan rezeki.Jadikan pengajaran..Maybe mana tau time PMR/SPM/STPM korang dapat result cemerlang?

So,ikut tips akak nie..Jangan tinggalkan semua tu.Akak dulu ikut..Ada yang tertinggal kowt,tapi yang main,yang berkesan x tinggal.

Akak doakan semua adik-adik dapat keputusan yang cemerlang dan baik.Moga-moga Allah memberi adik-adik semua yang telah mengikuti tips di atas dan usaha yang gigih berjaya dengan cemerlang.

Bila dah berjaya jangan lupa ucap terima kasih kat cikgu2.Ibu bapa jangan lupalah.Jangan sombong2 ya sayang.Pelajaran kat sekolah Menengah lagi susah dik..So time cuti sekolah bulan 12 tu baca pasal form 1.Form 1 penting ek adik-adik.Atau mintak kakak abang ajar.Atau sulung,kalau ada duit...tuition je form 1 punya kalau umo baru 12..boleh ya..

Kalau nak jimat,tak nak susahkan parents,belajar sendiri kat rumah..

Akak nie pun jangan lupalah..hehe:)

0 doakan Eyfa Zalifa:

Post a Comment

TERIMA KASIH KERANA KOMEN YA :)Really appreciate it..

Footprint sini:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

WHATEVER I THINK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei