HUKUM AGAMA;Hukum menindik hidung

Posted by: Eyfa Zalifa
Assalamualaikum kepada semua hari ini..


Sebagaimana yang kita lihat,wanita sekarang menindik hidung untuk perhiasan.Apakah hukumnya?Adakah berdosa?Adakah ianya HARAM?


Jawapan:Sedangkan melubangi hidung (tindik), maka saya tidak pernah menjumpai pendapat ulama tentang hal itu. Tetapi menurut saya dalam hal ini ada semacam menyeksa atau merubah bentuk seperti yang kita lihat, tetapi mungkin saja orang lain tidak sependapat dengan saya. Bila di dalam suatu negeri perhiasan di hidung termasuk kecantikan dan keindahan, maka tidak ada masalah dengan menindik dan memakai perhiasan di hidung. (Syaikh Ibnu Utsaimin, Majmuk Fatawa Syaikh 4/137)
(Disalin dari kitab Fatawa Ath-Thiflul Muslim, edisi Indonesia 150 Fatwa Seputar Anak Muslim, Penerbit Griya Ilmu)

Apa hukum menggunakan gelang di hidung untuk hiasan?*seperti gambar di atas

Jawapan: Diperbolehkan bagi wanita untuk berhias dengan perhiasan sebagaimana adat kebiasaan, meskipun ia memerlukannya untuk melubangi sebahagian tubuhnya, seperti menindik telinga. Jadi menggunakan gelang di hidung diperbolehkan sebagaimana diperbolehkan menindik hidung sapi dan mengikatnya dengan tali untuk mengendalikannya. Dan hal itu tidak dianggap sebagai kesia-siaan.

So,hukum memakai gelang di hidung,atau pun menindik di hidung bagi wanita,TIDAK BERDOSA jika bertujuan untuk perhiasan.So,all out there,janganlah nak perli orang kata macam lembu ok.Tak baik.Dosa bertambah.Biarkan aje.Itu hanya perhiasan.Dan janganlah kerana kita tidak bersependapat,kita cakap hukumnya haram or macam lembu ditindik..Wallahualam..

1 doakan Eyfa Zalifa:

Fatimah Jamaludin on 7/11/15 9:56 AM said...

HARAM hukumnya

Post a Comment

TERIMA KASIH KERANA KOMEN YA :)Really appreciate it..

Footprint sini:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

WHATEVER I THINK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei