All about BRACES !

Posted by: Eyfa Zalifa
Dah lama tak update entry yang macam biasa..Asyik2 yang givewaylah,contest lah,segmen lah..Segmen tu paling banyak..Tak caya tengok kat my labels kat sebelah kanan blog.Susahlah macam nie.Dah tak tahu nak update apa.Idea pun lokek.Dah takde keje selain segmen,GA,contest.Uolss bagilah idea=,=

Tetibe terfikr plak pasal my gigi nie.Alah!Uolss tak tahu ke?i pakai braces lah :)Eh,betul gak..Macam mana uolss nak tahu:) I never show off myself:) Tulisan colour merah questions..:)

Dah berapa lama pakai braces?

Tak ingat lah berapa lama..Yang tahu nak masuk 2 tahun dah.Next year bukak.Alah!Macam dah serasi plak.Dah macam sesuai ngan muka.Eh,ye ke?Ntahlah.Orang yang kata..

Berapa bayaran untuk pakai braces?

Kalau pergi goverment,RM700 lebih.Depends lah.kena ada surat sekolah kalau belajar kat sekolah lagi.Kalau swasta,omg!Memang 1000 lebihlah.Ada yang buat gigi atas or bawah je 1000 lebih.Memang mahal lah kan,but service best.Memang service diorang five star lah kan.Luxurious kat gigi.



*The whole diagram about braces*

Sakit tak pakai braces?

Semua mesti nak tahu pasal benda nie kan?Semua nak tahu sakit tak pakai braces?kan3?Sebenarnya,kalau time aku pakai,tak sakit sangat.Memang lah sakit sikit.Tapi tak banyak.Ada time tercucuk alat dia,ada time,dia kikis gigi sampai berdarah.Biasalah tu..Biasa ke?Hahaha!

Nasib baiklah,aku tak kena cabut gigi..Biasa sesetengah orang,yang umur dah lebih dari 14 or gigi dia tak sesuai nie kena cabut gigi..4 batang..Kat bahagian belakang,atas 2,bawah 2.Ya Allah..Tak dapat bayangkan.Sakitnya!Lagi-2 kalau goverment.Memang sakit lah.Nasib baik lah tak kena.Fuhh!Kekadang,goverment nie bukan semua dapat buat braces.Dia akan check gigi tu betul-2.Kena pakai or tak.Kang,gigi dah okay,gatal nak p pakai.Ingat senang ke?Ada yang kes kena reject terus..serious k..



Persediaan mental penting actually..Coz you know what..Lagi-lagi kalau korang kena cabut lebih dari sebatang gigi..For example,korang kena cabut 4 batang gigi.Hari nie dia cabut 2 batang gigi,lepas 3/4 hari dia cabut 2 lagi. So,pandai-pandai lah tahan sakit tu..



*Colourful kan lawa!!*


Apapun,overall,try lah kalau nak.Goverment memang tak kurang dari 1 tahun rasanya kena pakai.Ke ada yang bukak awal?Ntahlah..But bila ada nurse tu kata,dia lebih dari 1 tahun..Swasta 7/8 bulan dah bukak..Or awal ke..

Apa kemusykilan bila pakai braces yang perlu dihadapi?

Well,time first2 pakai and setiap bulan bila ada appointment tu,memang doctor kasi ketat.Kasi dia tighten lagi.Time tu memang susah sikit nak makan beberapa hari.And then,time pakai braces nie tak boleh makan sengkuang or bende seperti tu kat khalayak ramai..Macam kacang ke and something yang seumpama nya.Juga makanan lain yang boleh sangkut di gigi.Bila sangkut kat gigi memang buruks gila lah!Malu nak tunjuk gigi kat orang.Macam sangkut hotdog ke*smile*,sangkut coklat ke..euuwwww...Orang pun muntah..am i right zue?:)

 Kalau nak braces or gigi korang tubersih lagi, gunakan Listerine sebagai mouthwash tau!

Tukar colour?





*Boleh pilih colour:)*


Kebersihan camner?Berus macam mana?


Okey,besi dah lekat kat gig korang.Kenalah jaga gig tu.jaga kebersihan gigi.Tiap kali korang makan,korang kena berus gig,tanggalkan sisa makanan yang lekat kat gigi korang.(aku kekadang tak buat,aku malas lah)..Paling banyak aku buat,wajib aku kumur lah.Sebelum masuk tidur plak,korang kena ingat!Wajib berus!Pasal jenis berus gigi plak,, gunakan bulu yang lembut atau sederhana. Not only that, mereka yang guna berus interdental (berus khas tau)*yang i pakai* juga penting untuk buang sisa yang terlekat pada besi. .I mean braces :) Sama je:)Berus nie korang boleh beli kat Guardian,Watson or Farmasi..Tapi nak senang,mereka yang buat kat goverment,boleh beli kat dalam hospital tu jugak..Or kat swasta hospital or clinic..

Kalau nak tahu proses plak..search google..panjang sangat lah nak citer..:)
 Tapi apa yang boleh diberitahu masa pergi regular check up plak,dia akan tanya first question..BRACES ADA MASALAH? *maksud dia nie,braces patah ke(sebab gatal makan jambu or anything yang keras)*

Second saying plak,"masuk dalam ek,,doktor panggil.." Then,dia akan check gigi,kebersihan,apa perbezaan gigi dulu and sekarang,and blablabla...Kalau gigi ada kotor sikiiiit pun,dia akan cakap "Awak kena jaga gigi lebih dari orang yang tak pakai braces.Bukan senang nak pakai braces,gosok gigi kuat kuat"  opss,,kalau gosok gigi,ikut aku..Jangan ganas2 tau,nanti gusi berdarah..I ada experience=) or gusi bengkak..


Doctor:OMG!Gusi awak bengkak lah..
Zalifa:uuuhh.urm..*x dpt cakap,kann dia dh bukak luas2 my mouth..:)
Doctor:Awak kena jaga baik2 tau..Gusi bengkak,nati kena bukak braces.Kena mulakan balik proses nie:)


Yelah,yelah..Ok lah..:)

Hahahahah!Macam tu lah dia bebel sampai qiamulail in advance :) What to do..hurm:)



*lawa jugak i pakai braces:)*hahah



Macam nielah i  time tu sebab nak kasi mulut tu besar and tak tutup until proses selesai..Sakit gila sampai berair my mata..Huhuhu..



*Bila dah bukak braces kena pakai mende nie plak!!*My friend pakai..gelinya!

Lepas bukak braces,tak cukup cukup ngan benda kat atas tu,kena pakai lagi banyak alat o..



*Immediately after opening braces,wear this.*



Ikut gigi lah:)Tengoklah doktor cakap apa..Mana satu plak lah i kena pakai nanti..


Oklah,tu jelah entry kali nie..Nasib baik aku pakai braces..boleh lah hapdate apa2 dari kosong asyik join segmen,and blablabla:) Apapun,thanks kepada followers semua..and pembaca sebab sudi baca:) Nka tanya apa-apa,silakan..InsyaAllah saya jawab =)






Lepas nie ada one more entry bagi mereka yang tak puas hati ngan I,or pasal isu "FOLLOW"..and jugak for newbies :)Apa pun,korang bacalah and komen :) And mereka yang I tak puas hati with..:) 








11 doakan Eyfa Zalifa:

ijA on 18/12/11 1:48 AM said...

entri yg best..kita nak pakai bracess tapi kewangan tu yg rumit sikit..lagipun buat kt swasta mahal..tpi service die bagus..

Original CikTeddy on 18/12/11 8:22 PM said...

insyAllah gigi cik xde mslh :)

cik dtg ni nk jemput join segmen mudah dr cik..jemput la join ye kat http://cikteddycorner.blogspot.com/2011/12/brainstorming-corner-1.html jom support cik ^_^

zarith nadiah :) on 19/12/11 12:22 AM said...

wahh ! intersting . teringin nak pakai braces jugok :)

CIK MAY on 19/12/11 8:06 AM said...

phew...dah bukak bracess.. ;) 3 years pakai...

(,")pen warna warni(",) on 23/12/11 5:23 PM said...

cm best jer kai braces.. :)

"bella Chentaku" on 7/11/12 4:24 PM said...

br pakai..day ke 3..sakit gile..huarggghhhh!!!

Vamp SyaQ Em on 20/12/14 2:08 PM said...

Hi! Saya nak tanya! Pkai braces ni, kener makan lembut2 je eh? Ader orng ckp, dgng xleh, sumer tu! And... mser buat tu, doc ader kasi ubat thn sakit?

Eyfa Zalifa on 23/12/14 3:09 PM said...

:D
@Vamp SyaQ Em : Pada awal pemakaian, tak leh mkn keras2, mkn bubur ke apa dulu sbb gusi belum biasa lgi dngn braces kn.
Daging boleh je mkn, tapi problem bila tersangkut sisa mkanan tu, then nk keluarkn punyalah payah sebab ruang antara braces tu kan kecik2.
And time pemakaian tu doc ta kasi ubat tahan sakit.
Kalau doc kata nak kena cabut gigi, time tu kasi la upon request. Kalau ruang di hujung belakang gigi ada ruang untuk pemakaian selesa, then tak perlu cabut gigi and tk ada ubat tahan sakit.
Time pemakaian mula2 sakit sikit sebab mulut ni disuruh kasi besar yang mampu, then pemakaian alat2 khas pada awal pemakaian tu. Setiap kali appointment dctr akan kasi ketat, so time tu payah nak telan roti canai pun. Makan bubur atau apa apa yang lebut 2 hari, lama2 dia akan okay ;) Pemakaian tak sesusah nak jaga :) Kotor cikit je kena marah dengan dr. Biasalah :

*Panjangnyaaa comment kauuu adminn*

Rose Aidatul on 21/1/16 5:07 PM said...

Kalau gusi bengkak, the dentist bagi pakai braces ke? Or dia nak bagi gusi okay dulu ?

Unknown on 27/9/16 5:54 PM said...

really ka kalau gusi bengkaka kena buka balik and repeat process?

Eyfa Zalifa on 27/9/16 9:28 PM said...

takat ni tkde gusi bengkak, tapi apa pun bagi yang dh pakai braces dia kena makan ubat kurangkan bengkak..yg tk penah pakai pulak better hold dulu , bgi okay dulu gusi tu sebab lagi sakit nti time pakai..

Post a Comment

TERIMA KASIH KERANA KOMEN YA :)Really appreciate it..

Footprint sini:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

WHATEVER I THINK Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei